Ce este internetul web site client server webconstruct blog

Ce este internetul?

Ce este internetul?

În acest articol  o să vă explicăm succint ce este internetul.

  1. Cum funcționează internetul;
  2. Ce înseamnă host;
  3. Ce înseamnă domeniu.

 

1. Cum funcționează internetul

Începem prin a vă explica puțin despre cum funcționează internetul. Toate site-urile web funcționează și comunică cu ajutorul adreselor IP (Internet Protocol). Fiecare dispozitiv aflat într-o rețea (internă sau externă) deține o adresă de unde trimite și primește date. 

EXEMPLU: Calculatorul tău are adresă externă (cea pe care ți-o oferă furnizorul de internet) 1.2.3.4, iar calculatorul meu are 5.6.7.8. În clipa în care tu dorești să comunici cu mine, se va efectua o legătură între cele două adrese. Această legătură este cunoscută ca fiind relația CLIENT-SERVER

Diagramă cum funcționează internetul site web creare realizare optimizare

Clientul este device-ul care CERE DATE.

Serverul este device-ul care RĂSPUNDE SOLICITĂRILOR. Știu, pare ciudat, dar așa funcționează. Practic, internetul „interconectează” mai multe calculatoare între ele prin sistemul CLIENT – SERVER. Atât de simplu. 

Să revenim la site-uri: 

Fix în acest moment, dispozitivul de pe care tu citești acest articol este CLIENT, iar SITE-ul nostru reprezintă DATELE cerute de tine către SERVER, server care se numește HOST.

 

2. Ce înseamnă host

Hosting-ul este un calculator / server pe care se stochează date ce pot fi acccesate remote (de la distanță). Acesta răspunde la solicitările CLIENTULUI. Poți stoca imagini, muzică, filme, dar și aplicații, site-uri web, etc. Orice. 

După cum am explicat mai sus, HOST-ul are nevoie de o adresă IP pentru a comunica. Să zicem că nu este atât de simplă precum 5.6.7.8 și pentru că fiecare adresă este UNICĂ, aceasta este 123.242.215.82. 

Site-ul nostru, webconstruct.ro, este „hostat” pe o adresă asemănătoare. Inclusiv Google, Facebook, Instagram ȘI TOATE CELELALTE SITE-URI disponibile au o asemenea adresă. Pentru că ar fi cam greu să accesezi Google folosind 172.217.7.195, s-au creat domeniile.

 

3. Ce înseamnă domeniu

Domeniul este un simplu nume pe care îl atribui unei adrese IP. De exemplu:

*nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, testează! De fapt, poți afla foarte ușor adresa oricărui site web folosind acest site: DNS LOOKUP.

Pentru a simplifica legătura dintre CLIENT (utilizator) și SERVER (site web) s-au creat domeniile. Cum ar fi să folosim ip-urile în loc de aceste nume? 

Recapitulare

Ce este internetul? 

Internetul este conexiunea CLIENT-SERVER dintre adresele IP. Această comunicare a fost simplificată prin utilizarea domeniilor.

Sperăm că v-a fost util acest articol și că nu v-am pierdut printre rânduri. 

Despre ce dorești să mai citești pe site-ul nostru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *